Voor Aap (2021)

Voor Aap is een korte film geregisseerd door Everon Jackson Hooi die we als acteur kunnen kennen uit Bulado (2020) en de Soap Serie Goede Tijden, Slechte Tijden.

Voor Aap vertelt het verhaal van Nila (8 jaar), het enige zwarte meisje in de klas. Als haar beste vriendje Rein (8 jaar) aan de leraar voorstelt dat Nila de rol van aap moet spelen in de schoolmusical, raakt de leraar in paniek en ontstaat er bij de volwassenen een discussie over racisme, een discussie waar de kinderen niets van begrijpen. Zij vragen zich alleen maar af: “Waarom mag Nila geen aap spelen?”

Voor Aap ging in première op het Nederlands Filmfestival afgelopen September.

Regie : Everon Jackson Hooi

Camera: Johan Dijkstra

Geluid: Martijn van der Sluijs

Geluidsassistentie: Sanne Breij

Sound Design: Bob Thole & Vincent Witte

Montage: Richelle van Loon

Productie: Vincent TV Producties & Indra Baars

Lees meer

Bij voor Aap heb ik samen met Martijn van der Sluijs het geluid gedaan. De eerste twee draaidagen assisteerde ik Martijn en was ik boom operator. De laatste draaidag was ik hoofd geluid en kreeg ik assistentie van Sanne Breij.

Samenwerking met een andere geluidscollega, zoals Martijn in dit geval, is erg fijn en bovendien ook leerzaam. Zo heb ik nog meer ontdekt hoe waardevol MS kan zijn en dat de moeite die er insteekt, waaronder het wegwerken van kabels door meerdere plafondplaten heen, het absoluut waard is.

De waarde van plantmics heb ik bovendien ervaren. Zo werd een dpa 4097 verstopt op een kledingrek om de rijdende wieltjes van een kledingrek op te nemen. Ook was een plant mic net buiten beeld gezet om het geluid van kralen in een fietswiel mee te pakken. Slimme oplossingen werden ook bedacht door bijvoorbeeld een speaker in de buurt van de piano neer te zetten om op die manier het geluid van een piano geloofwaardig in de ruimte te klinken, ondanks dat de acteur in kwestie geen piano kon spelen.

Gehengeld is er voornamelijk met een DPA 4018 microfoon. De lavalier mics waren de dpa 6060’s die ontzettend fijn weg te werken waren, soms net achter een knoopje van een blouse.